Overgangsklachten

Opvliegers

Deze hittegolven in je lichaam zijn totaal onschadelijk, maar kunnen een enorme impact hebben op je leven. Ze kunnen overdag enkele minuten tot een half uur duren. Je kunt er nauwelijks last van hebben tot zelfs vijftig warmteopwellingen per dag. ’s Nachts kan je het als nachtelijk zweten ervaren.

Bij sommige vrouwen  duurt deze periode enkele maanden en andere vrouwen hebben er jaren last van. Dit alles ten gevolge van een lichte verwarring in je brein veroorzaakt door de hormoonschommelingen die bij de overgang plaatsvinden.

Heb je hier last van dan zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je lichaam te ondersteunen om deze hitte-aanvallen te verminderen. Er zijn vele triggers voor opvliegers die individueel het beste kunnen worden bekeken.

Overgangsklachten opvliegers

Neerslachtigheid

Stemmingswisselingen, pessimistische gevoelens komen voort uit de hormonale schommelingen in bepaalde delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van emoties. Ze roven energie van je, toch zal het zelden leiden tot een echte depressie. De overgang is ook een periode dat je je vruchtbare periode aan het afsluiten bent, wat  emotioneel is. Je lichaam wordt ouder, wat zal de toekomst brengen; je kinderen hebben je minder nodig; op een moment zul je afscheid nemen van je ouders; etc. Dit alles heeft invloed op je gemoed. Je lichaam heeft dan extra voedingsstoffen nodig ter ondersteuning. Kun je deze toevoegen door voeding en/of suppletie, dus op een natuurlijke manier, dan kan je lichaam voldoende aan de vraag van je cellen voldoen en kunnen klachten verlicht worden. Dit geeft je rust en energie om weer te gaan genieten van het leven.

Overgangsklachten neerslachtigheid

Slaapstoornissen

Wakker worden door nachtzweten of piekeren geeft overdag vermoeidheid. Je hebt geen energie meer, met als gevolg dat je geen weerstand kunt bieden aan de eisen van de dag. Stress, psychosomatische klachten kunnen hieruit voortvloeien. Inwendige processen roven vitamines en mineralen. Door deze aan te vullen, zul je energieker worden en helpen om ’s nachts beter te slapen. Vermoeidheid en prikkelbaarheid kunnen ook leiden dat je meer naar zoetigheid grijpt. Je kunt daardoor meer suikerdips krijgen, wat weer vermoeidheid oproept. Dan zijn het niet de hormonen die je uit balans brengen, maar een schommelende suikerspiegel. Voedingsadviezen kunnen je hierbij helpen.

Hoofdpijn

Er zijn veel verschillende vormen van hoofdpijn: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine. Hoofdpijn kan voorkomen tijdens bepaalde periodes van je cyclus,  maar als je nooit hoofdpijn hebt gehad kan het zich voordoen ten gevolge van stress en vermoeidheid en de snel veranderende hormoonspiegels. Organen die in deze periode overbelast kunnen worden, zoals de lever, kunnen ook hoofdpijn veroorzaken alsook allergieën en/of instabiele bloedsuikerspiegels. Een goede voeding, voldoende drinken en aanpakken van de oorzaak kan verlichting geven.

Overgangsklachten hoofdpijn

Gewichtstoename

Het wordt moeilijker om je gewicht onder controle te houden. In de overgang kom je gemiddeld vier tot vijf kilogram aan. Een trucje van je lichaam om je minder overgangsklachten te geven, want vetweefsel houdt wat oestrogeen vast.  Echter het normale verouderingsproces zorgt ook dat je wat zwaarder wordt. Je stofwisseling wordt lager, waardoor je minder energie verbrandt. Tot grote ergernis van veel vrouwen stapelt het vet zich meer op de buik, de taille verdwijnt en door de slappere huid zie je meer de vetrolletjes. Organen die het energieverbruik regelen kunnen van invloed zijn op het zwaarder worden. Een schildklier die trager werkt door verschillende oorzaken, kan gewichtstoename veroorzaken. Het in kaart brengen van het eetpatroon, beweging en leefstijl kan een normaal gewicht terugbrengen.

En meer….

En meer…
Andere klachten die zich voor kunnen doen zijn vergeetachtigheid, slecht geheugen, sufheid, angsten, zenuwachtigheid, huilbuien, verminderd libido, vaginale droogte, blaasontstekingen, lage rugpijn, blekere huidskleur, opgeblazen gevoel, vasthouden van vocht, blozend gelaat, krampen in de benen, dof futloos haar, haaruitval, zwakke spieren en spierpijn, acné, vermeerderde lichaamsbeharing, verlaagde stem. Een combinatie van verschillende klachten komt vaak voor. De juiste voeding om de oorzaak aan te pakken en een specifieke aanpak van de klacht, kan veel verlichting geven.

Geef jezelf perspectief op een fijne overgangsperiode en maak een afspraak!

Neem contact op voor een afspraak