Iedere maandag en vrijdag ga ik een uurtje naar de sportschool. We trainen dan in een groep een half uur cardiotraining en een half uur krachttraining. Een paar weken geleden werd er aan ons gevraagd om onze naam te noteren op de tijd dat je komt. De reden was dat het zo druk was en er maar een aantal mensen per groep mee konden trainen. Ook was er een trainingstijd bijgekomen, in verband met het grote aantal inschrijvingen. Goed voor de sportschool, ze krijgen meer en meer naamsbekendheid en daardoor meer klanten, was mijn gedachte.
We weten dat sporten goed is voor een gezond leven
Nu zijn we een maand verder en de tweede trainingstijd kan alweer geschrapt worden. Hoezo? Tja, net zoals vorig jaar waren de goede voornemens van het nieuwe jaar alweer gestrand Ieder jaar zijn het ongeveer dezelfde voornemens die vrouwen en mannen maken. De top 5: afvallen, ontspannen, meer bewegen, minder snoepen en zuiniger leven. Tachtig procent strandt in de loop van enkele weken. Eigenlijk is dat heel apart, is er een valkuil waar we ieder jaar inlopen of speelt er iets anders mee.
Je leest en hoort wel eens over gedragsverandering. Het schijnt moeilijk te zijn om dat voor elkaar te krijgen. Sommige deskundigen zeggen: stapje voor stapje iets veranderen in je levensstijl, zodat je nauwelijks merkt dat je andere gewoontes aanneemt en andere deskundigen houden het erop dat je beter ineens het roer om moet gooien, dan heb je ook veel sneller de positieve effecten van de verandering en dat stimuleert om door te gaan. Wie moet je nu geloven?
Zou het misschien te maken kunnen hebben met de ontwikkeling van ons brein? Dan zou de verklaring in de evolutie moeten liggen. Practisch alles wordt geregeld door ons brein. Dat geeft signalen door om ons in eerste instantie te laten overleven. Het beschermt ons door dik en dun. Ons brein vuurt de juiste hormonen af om ons lichaam in veiligheid te stellen tegen gevaar. Dat gebeurt automatisch, bijna reflexmatig.
Zou je in het brein kunnen kijken, dan zou je zien dat die signalen komen uit het oudste gedeelte van ons brein, ook wel het reptielenbrein genoemd. Je lichaam is wel zo oud als je jaren telt, je genen zijn duizenden jaren overgeërfd van al je voorouders. Menselijke kenmerken komen steeds terug bij iedere geboorte. Op lichamelijk gebied, maar ook in gedrag. Voor onze veiligheid wordt ons oudste brein ingeschakeld. Dat is maar goed ook, want het beschermt je in gevaarlijke situaties.
Jaren verder in de menselijke ontwikkeling konden we emoties verwerken. Dit vindt plaats in het zogenaamde zoogdierenbrein, wat ook een plaats in onze hersenen heeft. Het is gezeteld in het limbische systeem. Dit systeem laat jou het gevoel geven of je iets fijn vindt. Het laat jezelf de vraag stellen of iets wat je doet wel genoeg plezier oplevert. Dit gebied zit vol met ervaringen van opvoeding, sociaal gedrag, beloning en straf. Dit zijn je emotionele ervaringen.
Je vraagt je nu af of er wel een gebied is van je hersenen waar je de controle over hebt. Nu lijkt het er op dat je weinig te zeggen hebt over je gedrag. Gelukkig is er ook een heel groot gebied waar je invloed op hebt en die maakt wie je bent. Dat gebied heet de neocortex, dat is je verstand en dit gebied ligt als een oppervlakkige laag over de twee andere breinen heen.
De sterke krachten afzwakken
Wat je verstand vol enthousiasme bedenkt om te gaan doen, kan bij het minste ongemak al teniet worden gedaan. Ben je te druk, heb je te weinig energie, dan kan de neocortex, je verstand, niet genoeg tegengas bieden aan het zoogdieren- en het reptielenbrein. Deze zijn namelijk veel sterker. Mits als de overwegingen die je hebt gemaakt zich kunnen binden met de diepere lagen, dan kun je wel doorpakken.
Wanneer lukt het je wel om echt en blijven af te vallen? Of om te zorgen dat je wel je energie terug gaat krijgen. Met je verstand weet je het wel, nu weet je ook dat het door moet dringen naar de diepere lagen. Dat je zoogdieren-en je reptielenbrein je niet gaan tegenhouden, want die zijn veel sterker dan je verstand.
Het is niet zo gemakkelijk om veranderingen in je leven door te voeren en daarom stranden goede voornemens zo snel. Eigenlijk lukt het alleen als je innerlijke drang en je discipline groot genoeg zijn. Innerlijke drang kan zijn als je ergens last of pijn van hebt, bijv. je dikke buik. Dan raakt je zoogdierenbrein gemotiveerd voor verandering. Om discipline te bereiken moet er iets veranderen in het reptielenbrein. Dat houdt in dat je een gewoonte moet doorbreken. In plaats van de lift neem je voortaan de trap of je gaat met je fiets naar je werk in plaats van met de auto. Dit alternatief bedenk je met je verstand. Je zoogdierenbrein moet dat wel fijn vinden, anders gaat hij het tegenwerken.
Het allerbelangrijkste regelt wel je eigen verstand en dat is je eigen wil. Jij bent zélf verantwoordelijk voor je gedragsverandering en niemand anders. Deze intentie kan de macht van het reptielenbrein in toom houden ( vasthouden aan een slechte gewoonte) en ook de eventuele boycot van het zoogdierenbrein (ik kan dat niet omdat ik zwak en zielig ben).
Je weet hoe je meer motivatie kunt krijgen en volhouden
Je moet het zelf willen en de een kan dat met één grote stap en een ander kan dat in kleine stapjes. Je weet nu waarom dat er eerst wat overwonnen moet worden in de diepe lagen van je brein.
Tips
- Start met meer gemineraliseerd water te drinken. Voeg per liter kraanwater 1/4 theelepeltje Keltisch zeezout toe. Omdat er dan mineralen in het water zitten, kan je lichaam het water vast houden en komt het water ècht in de cellen.
- Drink niet heel de dag door water, maar drink het in ‘bulk’. Dat betekent veel in één keer, bijvoorbeeld 2 glazen achter elkaar een kwartiertje voor een maaltijd. Bouw dit rustig op, je maag moet daaraan wennen.
- Begin je dag eens niet met brood, maar met een omelet van 2 eieren. Dit vult goed en je hebt na een uur niet al trek in iets.
In zo´n proces is het nog makkelijker als je iemand naast je hebt staan om je daarmee te helpen. Welke tips en adviezen zorgen dat jouw brein makkelijk de switch kan maken om weer gezond en energiek te worden of te blijven. Het is toch heerlijk als iemand het je zo kan aangeven. Laat mij je daarbij helpen.
Deel dit artikel met je netwerk
Dit artikel kun je delen met je vrienden op je netwerk via Facebook, Google+ en Linkedin met de knoppen hieronder, om samen lang en gezond te leven.
Download mijn e-book
Volg ons op social media