blauwe bolHet kan zo maar zijn dat als iemand je vraagt hoe het met je gaat, je meteen zegt ¨prima¨. Vaak denk je dan hoe het bij je thuis gaat of op je werk.  Zou er gevraagd worden hoe je je zelf voelt  dan zeg je misschien:  best goed, maar  ik slaap alleen niet goed en ben bij het opstaan wat stijf geworden. En ik ben wat somberder dan een paar jaar geleden.¨

Waarom zou je hierover nadenken?

Eigenlijk sta je er nooit bij stil. Je bent toch niet ziek en het trekt wel bij. Soms denk je dat je gewoon eerder aan vakantie toe bent. Maar nu je dit leest, komt het bij je op dat het best vervelend is dat die kleine dingen je in de weg gaan zitten? Je kunt iets beter opletten met eten en drinken, maar waarschijnlijk heb je dat al wel eens gedaan en voelde je jezelf wel beter, maar sommige onhebbelijkheden bleven.

Dan is het fijn dat je dit artikel leest. Zelf ben ik via de voedingsleer bij de  orthomoleculaire geneeskunde terecht gekomen en ik moet zeggen, er ging een wereld voor mij open. Wat heeft je lichaam écht nodig aan voeding. Stoffen die je cellen nodig hebben waarmee ze hun taken kunnen uitvoeren. Ik ging zien hoe cellen onderling samenwerken en in groter verband, hoe organen samenwerken met elkaar. Met als enig doel: je lichaam weerbaar te maken en gezond te houden. Welke stoffen zitten in welke voedingsmiddelen die je daarvoor nodig hebt. Daar wil ik je graag wegwijs in maken.

Zou orthomoleculair ook iets voor jou kunnen zijn?

Orthomoleculaire geneeskunde is een jonge tak van wetenschap. Het woord ortho betekent ´recht´ of ´goed´en ´moleculair´ wil zeggen dat het op de moleculen betrekking heeft.  Deze naamis in 1968 door prof. Linus Pauling geïntroduceerd in het ´Science´, een van de meest gerenommeerde wetenschappelijk tijdschriften ter wereld.

Voor het behouden en herstellen van onze gezondheid is het belangrijk dat iedere cel van ons de juiste moleculen  krijgen. Deze halen we in eerste instantie uit de voeding. Zo zijn we uiteindelijk gemaakt, we eten om onszelf gezond te houden.  Alle cellen die wij hebben, hebben behoefte aan bepaalde voeidngsstoffen, afhankelijk van hun taak. Je oogcellen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan vitamine A om hun taak uit te voeren dan botcellen, die weer meer behoefte hebben aan kalk en vitamine D.

Geef jij gehoor aan de signalen van je lichaam?

Als je dit weet en je merkt dat je niet ziek bent, maar je voelt je niet 100%, dan kan het zijn dat je lichaam jou wilt vertellen dat het ergens een tekort aan heeft. En daar kun je dan wat aan doen met orthomoleculaire geneeskunde. Deze herkent de disbalans in je cellen of je orgaansystemen en kan de symptomen terug herleiden naar welke stoffen er behoefte is.

Hierbij kunnen wij onze gezondheid in eigen hand nemen door het voorkomen van ziekte en genezen ervan op een natuurlijke manier met orthomoleculaire voeding en geneesmiddelen.

Omdat in de orthomoleculaire gedachte de voeding het eerste en belangrijkste medicijn is, betekent dit dat voeding centraal staat in de orthomoleculaire gezondheidszorg. Helaas is onze voeding niet altijd meer volwaardig door de megaproductiesystemen van voedingsgiganten. Onze cellen hebben optimale hoeveelheden nodig van vitaminen en mineralen, daarom ontkomen we er tegenwoordig vaak niet aan om een aangepaste suppletie aan de basisvoeding toe te voegen. Deze hoeveelheden zijn op wetenschappelijk gefundeerde basis aangetoond.

Wat betekent dat voor vrouwen van 45+?

Heel veel, je wilt een lang en gezond leven hebben, net zoals iedereen. Door de medische wetenschap hebben we al veel jaren in levenslengte erbij gewonnen, maar soms lijkt het of de kwaliteit met de jaren minder wordt.  Dat is iets wat we niet willen.

Op het gebied van voeding worden veel adviezen gegeven, vaak juist wat je niet meer mag eten. Ik merk dat mensen het beu worden.  Vaak hoor ik in mijn omgeving zeggen: ¨Niets is goed, dit mag ik niet meer en dat mag ik niet meer, wat blijft er over? Het wordt me te lastig om overal diep over na te denken¨  Toch is het zo dat je dagelijks moet eten en je wilt op een gemakkelijke manier de juiste keuze maken zodat je je fijn en fit voelt.

Hoe doe je dit op een manier die jouw eigen leven niet gaat beheersen? Overdag ben je met je eigen werk bezig wat veel aandacht vraagt, of je gezin, ontspanning etc. Als je dan ook nog moet gaan nadenken over iedere hap die je in je mond steekt of het wel verantwoord is, of dat je veel tijd moet besteden aan het klaarmaken van de maaltijden. Dan krijg je inderdaad het gevoel van ¨laat maar zitten¨.

De keuze is enorm, maar kies je dan ook bewust?

vraagtekenOok ik kom er niet omheen, om je te vertellen waar je op zou kunnen letten. Er is namelijk zo ontzettend veel keus in de winkels wat voeding betreft, dat je wel een handleiding kunt gebruiken. Een begin zou kunnen zijn om iets toe te voegen aan wat je dagelijks eet. Dus niets weglaten. Je doet wat je gewend bent en je begint met dat iets extra´s.

Op een gegeven moment vind je dat die extra´s erbij horen. En ga je iets wat je gewend was weglaten.  Deze extra´s bestaan dan uit alles van voeding wat je met je handen in de natuur zou kunnen plukken, rapen of vangen. Dat zijn namelijk de dingen die je lichaam herkent als voeding. Dan weet hij wat hij moet doen: namelijk jouw cellen optimaal voorzien van de benodigde stoffen zodat ze hun werk uitstekend kunnen doen. Met als resultaat: een gezond en energiek lichaam.

Energie maken om het te kunnen gebruiken

Naast het eten wat we iedere dag doen om onze cellen te voeden, maakt je lichaam stofjes aan die ervoor zorgen dat we energie kunnen maken. Want om energiek te worden, moeten we eerst zelf energie maken. Dat doen onze cellen ook. Om deze energie te kunnen maken is beweging noodzakelijk. Misschien is beweging nog wel belangrijker dan voeding. Als we niet meer bewegen komen we snel in verval, dat zie je heel goed bij oude mensen. Zolang ze blijven bewegen, des te meer levenskracht kunnen ze vasthouden. Welke soort beweging is ook belangrijk. Langzaam of snel bewegen, krachtsport etc. is afhankelijk van de persoon en zijn behoefte.

Ontspanning, dat doen we allemaal graag. Maar doen we het op tijd? En voldoende? Voel eens aan je hart, dat spant aan met al zijn kracht en ontspant totaal. Dat is één hartslag. De ontspanningsfase is net iets langer dan de aanspanningsfase. Daardoor kan jouw hart een leven lang dagelijks 8000 liter bloed door je lichaam pompen. Wat gebeurt er als de ontspanningsfase te kort is. Je hart houdt dat niet vol. Dat geldt ook voor jouzelf. Ontspan je niet totaal en regelmatig, dan krijg je overbelasting met alle consequenties.

Energie winnen met de orthomoleculaire visie

De orthomoleculaire geneeskunde laat zien dat als we ons lichaam goed willen voeden, we op celniveau moeten kijken waar behoefte aan is.  Het lichaam werkt als een systeem,  als er klachten zijn dan zullen we moeten zoeken naar de oorzaak en wanneer de klachten zijn begonnen. Je boksende vrouwlichaam geeft aanwijzingen in subtiele symptomen, dat het niet in balans is. je bent dan nog niet echt ziek, maar als je op dezelfde wijze doorgaat , dan wordt je op een gegeven moment wel ziek.  De oplossing ligt in het aanvullen van de tekorten. Niet met  bakerpraatjes, maar resultaat opgedaan door wetenschappelijke onderzoeken. Jouw lichaam wil zelf gezond en fit oud worden, zonder klachten. Ook niet in de overgang. En heb je die wel, dan weet je hoe je moet bijsturen. Ergens zijn er dan tekorten of er is iets teveel. Met het lezen van mijn blogs, geef ik je de tips die je kunt gaan proberen. Dat kost je geen extra energie maar het geeft je extra energie.

Drie Tips Om Dagelijks Energie Te Krijgen

  • Allerbelangrijkste: drink voldoende gemineraliseerd water. Op een liter water voeg je ¼-½ theelepeltje Keltisch zout toe en je drinkt dit op kamertemperatuur. Per dag 1,5 -2 liter water.
  • Neem genotsmiddelen zoals alcohol, snoep, koek en gebak alleen in het weekend. Net als vroeger, door de week sober en in het weekend is het een feestdag. Door de week neem je dan tussendoor in plaats van een snack, een stuk fruit. Op deze manier krijg je ook niet het gevoel dat je iets nooit meer mag.
  • Zorg voor voldoende slaap. De slaap kun je bevorderen door f.lux.com op je PC, tablet en mobiel te installeren. Dit is een programma wat je gratis kunt downloaden en het filtert het blauwe licht uit het kunstlicht van je PC. Daardoor blijf je melatonine aanmaken. Melaronine is het slaaphormoon. Deze aanmaak kun je ook bevorderen door voor het slapen een bakje magere kwark of yoghurt te nemen met een banaan erin en wat cacao.

Geef jezelf een kans met deze kleine aanpassingen om te ervaren wat het met je doet. Veel succes met het krijgen van nieuwe energie!

Deel dit artikel met je netwerk


Dit artikel kun je delen met je vrienden op je netwerk via Facebook, Google+ en Linkedin met de knoppen hiernaast.


Download mijn e-book